fbpx
Oldal kiválasztása

Szőnyegtisztítás, mélytisztítás és vibrációs szőnyegmosás

Írta: Asztalos Péter

2020.05.10.
Mi a különbség a szőnyegtisztítás, mélytisztítás és vibrációs szőnyegmosás között?

A BarZak Szőnyegmosó nem szőnyegtisztítással, hanem szőnyegmosással foglalkozik! Ebben a cikkben összeszedtem, hogy mi a különbség a szőnyegtisztítás, a mélytisztítás és a „BarZak Vibrációs Szőnyegmosás” között. Érdekes lesz, olvasd végig!

A porszívózástól a szőnyegmosásig a szőnyegtisztítás különböző mélységi szintjei.
A porszívózástól a szőnyegmosásig a szőnyegtisztítás különböző mélységi szintjei.

Szőnyegtisztítás kárpittisztító géppel

Ez az extrakciós eljárás, amit nagyon sokan kárpittisztító gépes szőnyegtisztításként ismernek. Ebben az esetben a szőnyeg felületére vizet spriccelnek, amit azonnal vissza is szívnak. Ezzel az eljárással az a probléma, hogy a szőnyegnek csak a felső 10%-át tudjuk kitisztítani.

Amennyiben a szőnyeg le van ragasztva, akkor természetesen a tisztításnak nincs más módja, mint az extrakciós eljárás. Ebben az esetben nyugodt szívvel ajánljuk partnercégünket https://karpitszaki.hu/, akik professzionálisan és gyönyörűen ki tudják tisztítani a padlószőnyeget.

Ha szőnyegtisztítás kárpittisztító géppel történik, akkor a szőnyeg felszíne lesz csak tiszta.
Ha szőnyegtisztítás kárpittisztító géppel történik, akkor a szőnyeg felszíne lesz csak tiszta.

Nincs hatóidő

A gép hiába tudja a tisztítószert nagy nyomás alatt mélyen a szövetszálak közé fecskendezni, azt azonnal vissza is szívja. A legnagyobb probléma ebben az esetben éppen ez az azonnal. Nincs ideje a vegyszernek hatnia, így aztán nem is végzi el a feladatát.

Vegyszer marad a szőnyegben

Ami minket ebben a módszerben a legjobban zavart az az, hogy vajon mi történik azzal a sok tisztítószerrel, amit befecskendezünk mélyen a szálak közé? Amikor a szőnyegtisztítási vállalkozásunkat elkezdtük, akkor mi is az extrakciós eljárással kezdtünk el dolgozni. Ügyfeleink elmondták, hogy a szőnyegek tiszták, de mégis hiányzik valami. Azt gondoltuk, hogy ez a valami biztosan az előbb említett két problémából fakadt.

A problémákat orvosolni kellett

Beláttuk a problémát és kerestük a megoldást. Előre bepermeteztük a szőnyegeket vegyszeres vízzel, hogy legyen ideje hatni. Aztán pedig már csak tiszta vízzel dolgoztunk, így próbáltuk a lehető legtöbb tisztítószert eltávolítani a szőnyegből. A legviccesebb talán az volt, hogy rájöttünk, a legtöbb szőnyeg telis tele volt tisztítószerrel, hiszen már hozzánk kerülése előtt is több sikertelen tisztítási próbálkozáson estek át a szőnyegek. Tehát sikerült a tisztítószer hatását megnövelnünk és egyre jobban vissza tudtuk szívni a kárpittisztító géppel a vegyszert. De elkeseredve láttuk, hogy a szőnyegen a száradás közben sárga csíkok keletkeztek. Ez azért történt, mert a szálak között még mindig rengeteg tisztítószer maradt. A szőnyeget újra tisztítottuk a kárpittisztító géppel. Egyre reménytelenebb volt a küzdelem.

Nincs szőnyegtisztítás mélytisztítás nélkül

Mélytisztítás súrológéppel

A mélytisztítás az egytárcsás súrológéppel történő szőnyegtisztítás. A szőnyeg felületére felülről nyomást gyakorol és ettől a szőnyeg felső 50%-a megtisztul. A szőnyeg szálainak alapos átmozgatása, kefélésnek köszönhetően a szőnyeg szálai közé behatol a vegyszer. Nagyon látványos, ahogyan a kosz kioldódik ennek az eljárásnak köszönhetően.

A súrológépnek köszönhetően a szőnyeg szálai közé behatol a vegyszer a szőnyegtisztítás közben.
A súrológépnek köszönhetően a szőnyeg szálai közé behatol a vegyszer a szőnyegtisztítás közben.

Sok a víz

Olyan sok vízzel dolgoztunk, hogy a kárpittisztító gép már nem volt alkalmas ennek a rengeteg víznek a visszaszívására. Illetve a szőnyeg vízmentesítésére. Persze megpróbáltuk és persze a gépünk motorját is sikerült leégetnünk. Tehát már alaposan be tudtuk dörzsölni a szőnyegünket tisztítószeres vízzel, volt ideje hatni, hiszen áztattuk hosszú ideig, de egyszerűen nem tudtuk ezt a rengeteg vizet a szőnyegből eltávolítani.

A szőnyegtisztítás közben felhasznált sok víz visszaszívásakor könnyen leéghet a kárpittisztító gép motorja.
A szőnyegtisztítás közben felhasznált sok víz visszaszívásakor könnyen leéghet a kárpittisztító gép motorja.

Megoldás a szőnyegcentrifuga

Ez egy hosszú cső, amibe betesszük a vizes szőnyeget és azt kicentrifugázza. A centrifugának köszönhetően a szőnyegből kicsapódik a rengeteg víz a kosszal és a vegyszerrel együtt. Boldogok voltunk, hiszen a szőnyegek végre valóban tiszták és vegyszermentesek lettek. A száradás közben már nem jelentkeztek a sárga száradási csíkok. Ez remek, gondoltuk most már miénk a világ! De nem így lett. Mivel minden ügyfelünk véleménye számít, ezért a panaszkodókat nem akartuk lerázni, hanem mindig meghallgattuk és kielemeztük az általuk elmondott gondokat. Rájöttünk, hogy bármennyit áztathatunk és kefélhetünk, a szőnyeg szálai között letapadt több éves kosz és por csak nem akar onnan kitisztulni. Nagyon szerettük volna, hogy minden ügyfelünk elégedett legyen, ezért folyamatosan ott motoszkált a fejünkben, hogy hogyan oldhatnánk meg ezt is, hogy végre mindenki boldog és elégedett legyen?

A szőnyegtisztítás befejező fázisa a centrifuga használata, aminek a hatására a szőnyegből kicsapódik a kosz és a vegyszer a vízzel együtt.
A szőnyegtisztítás befejező fázisa a centrifuga használata, aminek a hatására a szőnyegből kicsapódik a kosz és a vegyszer a vízzel együtt.

2017-ben a szőnyegtisztítás a BarZaknál

Nézd meg a videót és meglátod, hogy 2017-ben miként végeztük a szőnyegtisztítást. Azóta is folyamatosan fejlesztjük a mosodát, de a lelkesedés azóta is töretlen.

https://www.facebook.com/szonyegmoso/videos/1767994796826891/
2017-ben így végeztük a szőnyegtisztítást.

Mások hogyan csinálják a szőnyegtisztítást?

A szőnyegtisztítás tekintetében körbenéztünk a világban. Megvizsgáltuk a különböző módszereket, kipróbáltunk sokféle tisztítószert. Végül eljutottunk a szőnyegek hazájába Távol-Keletre. A szőnyegkészítés ezen a területen hosszú múltra tekint vissza (egészen a 9. évszázadig!). Nyilvánvaló, hogy a gyártás mellett a tisztításban is élen járnak. Így is van! Nagy hagyománya van náluk a szőnyegtisztításnak is a gyártás mellett. Ráébredtünk, hogy milyen technológiára van szükségünk ahhoz, hogy a szőnyeg szálak közé letapadt koszt fel tudjuk lazítani.

Mi van a koszos szőnyeg legalján a szőnyegtisztítás előtt?

A szőnyegtisztítás legnehezebb kihívása a szőnyeg alján található koszréteg eltávolítása. Ott rejtőzik az évek alatt letaposott por és a jól ismert poratka. Ahol poratka van, ott van allegrizáló atkaürülék is. A kisállattartók tudják, hogy ahol cica van ott cicaszőrrel, ahol kutya van ott kutyaszőrrel is találkozhatunk. Azoknál a családoknál, ahol az ebédlőben szőnyeg van, ott elmaradhatatlan a vasárnapi ebéd szagmolekulái is. Ezek mind, összetaposott állapotban ott vannak a szőnyegek mélyén. Sem a kárpittisztító géppel, sem a mélytisztítással nem lehet a szőnyeg aljához hozzáférni. A teljes tisztaság hiánya talán abban mutatkozott meg, hogy a szőnyeg illata nem volt makulátlan, hogy a szálak közül a mosás után is hullott a por. Emiatt mi gyakran száradás után újra és újra kimostuk a szőnyegeket, mert mindent meg akartunk tenni a szőnyegek tisztasága érdekében. De zavart minket, ezért megtettük a szükséges döntést, megvásároltuk a legújabb gépet, ami számunkra forradalmasította a szőnyegtisztítást.

Letaposott por, poratka, atkaürülék, cicaszőr és kutyaszőr van a szőnyeg alján a szőnyegtisztítás előtt.
Letaposott por, poratka, atkaürülék, cicaszőr és kutyaszőr van a szőnyeg alján a szőnyegtisztítás előtt.

Mi a különbség a szőnyegtisztítás, a mélytisztítás és a vibrációs szőnyegmosás között?

Nézd meg a videót, amiben Peti elmondja, hogy mi a különbség a szőnyegtisztítás, a mélytisztítás és a vibrációs szőnyegmosás között.

A videóból kiderül, hogy a vibrációs eljárás lényege az, hogy a szőnyegtisztítást nem felülről, hanem alulról kezdjük.

A szőnyegtisztítás helyett BarZak Vibrációs Szőnyegmosás

A szőnyegtisztítást egy vibrációs porológéppel egészítettük ki. A szőnyegtisztítás tovább fejlesztése lett a BarZak Vibrációs Szőnyegmosás. A szőnyeg tisztítását nem felülről, hanem alulról kezdjük. A vibrációs szőnyegmosás lényege az, hogy a már jól letaposott port, poratkát, cicaszőrt, emberi hámsejtet egy vibrációs poroló eljárással fellazítjuk. Ez egy hatalmas gép, amibe vízszintesen betoljuk a szőnyegeket szőrével lefele, rezgés és ütögetés közben a szőnyeget teljes mértékben kiporolja és fellazulnak a szálak közé tapadt lerakódások. Ennek köszönhetően tökéletesen elő tudjuk készíteni a szőnyeget a mosáshoz. Áztatás után a már előbb említett mélytisztításos eljárással távolítjuk el a szennyeződéseket.

A porológép használatától rengeteg por és kosz hullik ki a szőnyeg szálai közül rögtön a szőnyegtisztítás elején.
A porológép használatától rengeteg por és kosz hullik ki a szőnyeg szálai közül rögtön a szőnyegtisztítás elején.

A gépeknek és a lelkiismeretes munkának köszönhetően a szőnyeg mosása után a szőnyeget teljesen por és vegyszermentesen szállítjuk haza. Kíváncsi vagy, hogy milyenek a szőnyegek a mosás előtt és után? Mutatok néhány képet, kattints a linkre: https://szonyegmoso.hu/elotte-utana/

Ha szeretnéd ezt a pormentes élményt, akkor kattints a sárga gombra és rendeld meg a szőnyeged mosását:

Gondoskodom a szőnyeg tisztaságáról!!

Hasonló bejegyzések

Milyen porszívó illik hozzám?

Milyen porszívó illik hozzám?

Porszívó vásárlás előtt állsz? A neked való porszívó a számodra fontos igényektől függ. Támogatlak a döntésben azzal, hogy megosztok veled 11 szempontot.

bővebben

0 hozzászólás