fbpx
Oldal kiválasztása

Felszíni tisztítás helyett válaszd a vibrációs szőnyegmosást!

Írta: Asztalos Péter

2020.05.10.
BarZak Vibrációs Szőnyegmosás

Mitől lesz mélyen, egészen az alsó szövetszálakig makulátlanul tiszta a szőnyeg? Évekig kerestük a választ erre a kérdésre, míg végre kikísérleteztük a tökéletes megoldást: a BarZak Vibrációs Szőnyegmosás eljárását. Azóta nem is szeretjük magunkra a szőnyegtisztító szót használni. Mi nem csak tisztogatunk, mi mosunk! Nem is akárhogyan!

Hosszú és kacskaringós út vezetett odáig, hogy mára a szőnyegek legaljáról is el tudjuk távolítani a lerakódott és összetapadt szennyeződéseket. Mindezt ráadásul úgy csináljuk, hogy egyáltalán nem marad vegyszermaradék a szálak között! 

  • Miért nem hoz látványos és tartós eredményt a mezei kárpit- és szőnyegtisztítás?
  • Előfordulhat, hogy porzik és szagos marad a szőnyeg a mosás után is?
  • Mitől égett le a legerősebb szívóerejű gépünk motorja?
  • Mi okozta a száradás közben feltűnő sárga csíkokat és mit tettünk ez ellen?
  • Hogyan szedjük ki a szőnyegszálak legalján makacsul meglapuló egészségkárosító koszréteget?

Tarts velem és megkapod a választ minden kérdésre!

0. kör – Kárpittisztító gép

Mi is ott kezdtük, ahogy a legtöbb szőnyegtisztító még ma is dolgozik. Az extrakciós eljárást használtuk, mely során a szőnyeg felületére vizet spriccelnek, amit azonnal vissza is szívnak. Hamar rájöttünk, hogy ez nem a mi utunk. Miért nem vált be? 

A szőnyegnek csak a felső 10%-át lehet így kitisztítani. 

Éppen ezért én csak abban az esetben javaslom ezt a módszert, ha a szőnyeg le van ragasztva. Ilyenkor a tisztításnak nincs más módja, mint az extrakciós eljárás, amihez nyugodt szívvel ajánlom partnercégünket https://karpitszaki.hu/, akik professzionálisan és gyönyörűen dogoznak a padlószőnyegekkel.

Nincs hatóidő és vegyszer marad a szőnyegben

A gép hiába tudja a tisztítószert nagy nyomás alatt mélyen a szövetszálak közé fecskendezni, azt azonnal vissza is szívja. A legnagyobb probléma pont ez az “azonnal”. Nincs ideje hatni a vegyszernek, így aztán nem is végzi el a feladatát.

Ami minket ebben a módszerben a legjobban zavart: vajon mi történik azzal a sok tisztítószerrel, amit befecskendezünk mélyen a szálak közé? Akkor még nem sejtettük, amit most már biztosan tudunk: ott marad, felgyűlik és még több koszt vonz magához.

Ügyfeleink is elmondták: a szőnyegek láthatóan tiszták, de mégis hiányzik valami. Azt gondoltuk, hogy ez a fenti két problémából fakadhat.

1. kör – Elkezdünk jobb megoldást keresni

Előre bepermeteztük a szőnyegeket vegyszeres vízzel, hogy legyen ideje hatni. Aztán pedig már csak tiszta vízzel dolgoztunk, így próbáltuk a lehető legtöbb tisztítószert eltávolítani a szőnyegből. Ekkor jöttünk rá, hogy a legtöbbjük telis tele volt tisztítószerrel, hiszen már hozzánk kerülésük előtt is több sikertelen tisztítási próbálkozáson estek át. 

Sikerült a tisztítószer hatását megnövelnünk és egyre jobban vissza tudtuk szívni a kárpittisztító géppel a vegyszert. 

De elkeseredve láttuk, hogy a szőnyegen a száradás közben sárga csíkok keletkeztek. Ez azért történt, mert a szálak között még mindig rengeteg tisztítószer maradt. A szőnyeget újra tisztítottuk a kárpittisztító géppel. Egyre reménytelenebb volt a küzdelem.

2. kör – Súrológépes mélytisztítás bíztató eredményekkel

A mélytisztítás során az egytárcsás súrológép felülről nyomást gyakorol a szőnyeg felületére. A szőnyegszálak alapos átmozgatásának és a kefélésnek köszönhetően a mélyre behatol a vegyszer. Nagyon látványos, ahogyan a kosz kioldódik ennek az eljárásnak köszönhetően. Ettől már a szőnyeg felső 50%-a megtisztul!

Részsikereket elkölvelhettünk, de maradéktalanul nem lettünk boldogok.

Már alaposan be tudtuk dörzsölni a szőnyegünket tisztítószeres vízzel, volt ideje hatni, hiszen áztattuk hosszú ideig, de egyszerűen nem tudtuk ezt a rengeteg vizet a szőnyegből eltávolítani.

Olyan sok vízzel dolgoztunk, hogy a kárpittisztító gép már nem volt alkalmas ennek a rengeteg víznek a visszaszívására, a szőnyeg vízmentesítésére. 

Persze megpróbáltuk. És persze sikerült leégetnünk legjobb gépünk motorját. Nem volt mese, tovább kellett kutatnunk.

3. kör – Megoldás a sok vízre: szőnyegcentrifuga

Ez egy hosszú cső, amibe betesszük a vizes szőnyeget és kicentrifugázzuk. A centrifugának köszönhetően a szőnyegből kicsapódik a rengeteg víz a kosszal és a vegyszerrel együtt. 

Boldogság! A szőnyegek végre valóban tiszták és vegyszermentesek!

Nézd meg a videót és meglátod, hogy 2017-ben miként végeztük a szőnyegtisztítást. Azóta is folyamatosan fejlesztjük a mosodát, és a lelkesedésünk is töretlen.

https://www.facebook.com/szonyegmoso/videos/1767994796826891/

A száradás közben már nem jelentkeztek a sárga száradási csíkok. 

Ez remek, gondoltuk most már miénk a világ! De nem így lett. Még mindig maradtak panaszkodó ügyfelek, akik megjegyzéseit nem hagyhattuk figyelmen kívül. “Nincs tiszta illata a szőnyegnek.” “Mosás után is hullik belőle a por.” Nekünk minden ügyfelünk véleménye számít, ezért mindig meghallgatjuk és kielemezzük az általuk elmondott gondokat. 

Rájöttünk, hogy bármennyit áztathatunk és kefélhetünk, a szőnyeg szálai közé, legalulra tapadt több éves kosz és por csak nem akar onnan kitisztulni. Folyamatosan ott motoszkált a fejünkben, hogy hogyan oldhatnánk meg ezt is, hogy végre mindenki boldog és elégedett legyen?

4. kör: Mások hogyan csinálják?

A szőnyegtisztítás tekintetében körbenéztünk a világban. Megvizsgáltuk a különböző módszereket, kipróbáltunk sokféle tisztítószert. Végül eljutottunk a szőnyegek hazájába, Távol-Keletre. (A szőnyegkészítés ezen a területen hosszú múltra tekint vissza, egészen a 9. évszázadig!) A gyártás mellett a tisztításban is élen járnak. Szőnyegtisztító eljárásaikkal ismerkedve ráébredtünk, hogy milyen technológiára van szükségünk ahhoz, hogy a szőnyeg szálak közé tapadt koszt fel tudjuk lazítani.

Kis kitérő: mi van a koszos szőnyeg legalján a szőnyegtisztítás előtt?

A szőnyegtisztítás legnagyobb kihívása a szőnyeg alján található koszréteg eltávolítása. Ott rejtőzik az évek alatt letaposott por és a jól ismert poratka. Ahol poratka van, ott van allergizáló atkaürülék is. Ahol cica van, ott macskaszőrrel, ahol kutya van, ott kutyaszőrrel is találkozhatunk. Azoknál a családoknál, ahol az ebédlőben szőnyeg van, ott elmaradhatatlanok a vasárnapi ebéd szagmolekulái is. Ezek összetaposott állapotban ott vannak mind a szőnyegek mélyén. 

Sem a kárpittisztító géppel, sem a mélytisztítással nem lehet a szőnyeg legaljához hozzáférni. A teljes tisztaság hiánya abban mutatkozott meg, hogy a szőnyeg illata nem volt makulátlan, előfordult, hogy a szálak közül a mosás után is hullott a por. 

Emiatt mi gyakran száradás után újra és újra kimostuk a szőnyegeket, mert mindent meg akartunk tenni a szőnyegek tisztasága érdekében. 

Végül beszereztünk egy vibrációs porológépet, ami forradalmasította a szőnyegtisztítást.

Ebben a videóban Peti elmondja, hogy miért ez lett a mi megoldásunk és további részleteket tudhatsz meg a szőnyegtisztítás, a mélytisztítás és a vibrációs szőnyegmosás különbségéről.

5. kör: Szőnyegtisztítás helyett BarZak Vibrációs Szőnyegmosás

A vibrációs eljárás lényege az, hogy a szőnyegtisztítást nem felülről, hanem alulról kezdjük.

A vibrációs porolóban indul a menet. Ez egy hatalmas gép, amibe vízszintesen betoljuk a szőnyegeket szőrével lefelé fordítva. Itt erős rezgés és ütögetés közben a szőnyegből távozik a por és fellazulnak a szálak közé tapadt lerakódások, a poratka, állati szőr, emberi hámsejtek stb.

Ezzel tökéletesen elő tudjuk készíteni a szőnyeget a mosáshoz. 

Áztatás után a már előbb említett mélytisztításos eljárással távolítjuk el a szennyeződéseket, majd öblítjük, centrifugáljuk és szárítjuk. 

És a kör bezárul

A gépeknek és a lelkiismeretes munkának köszönhetően immár teljesen por és vegyszermentesen, tisztaságillatúan szállítjuk haza a szőnyegeket, amiket a gondjainkra bíznak.

Kíváncsi vagy, hogy milyenek a szőnyegek a mosás előtt és után? Mutatok néhány képet, kattints a linkre: https://szonyegmoso.hu/elotte-utana/

Ha te is szeretnéd, hogy szőnyegeid a legmélyebb rétegekig por -és vegyszermentesek legyenek, kattints a sárga gombra és rendeld meg a szőnyeged mosását:

Hasonló bejegyzések

Milyen porszívó való neked?

Milyen porszívó való neked?

Porszívó választás? Hová milyet? Mit tehetsz a porszag ellen? 11 szempont és még több jótanács a portalan szőnyegek szakértőjétől, a BarZak Szőnyegmosótól.

bővebben

0 hozzászólás