Miért elengedhetetlen a szőnyegek és kárpitok portalanítása?

Bejegyezte: 2018-12-04Egyéb

Itt van a tél, és korábban már beszéltünk a portalanítás a portörlés technikáiról, ezért arra gondoltam, hogy most járjuk körbe a szőnyegek, kárpitok portalanításának fontosságát.

Nagyon sokan hallottak már a házi poratkákról, annak kellemetlen hatásairól.

Sokan úgy gondolják, hogy a lakás padlóján, bútorokon időről-időre megjelenő, szabad szemmel is jól látható por okozza az allergiát, így egy jó alapos takarítással meg is szabadulhatnak a tüneteiktől. A helyzet azonban ennél bonyolultabb.

A köznyelvben házipor-allergiaként ismert betegség okozója a háziporatka mikroszkopikus méretűre feltöredezett, a levegőben szálló beszáradt széklete.

Tehát nem a porra vagy az atkákra, hanem annak ürülékére vagyunk allergiásak. Ez az ürülék az, amit belélegezve, megérintve a jellegzetes allergiás tüneteket kiváltja. A poratkák kedvenc élőhelyei közé tartoznak a szőnyegek, kárpitok, függönyök és bútorhuzatok. Szaporodásuknak kedvez a sok lehulló hámsejtünk, amit igazából nem tudunk szabályozni, a relatívan magas páratartalom, és hőmérséklet.

A lakásban tartott házikedvencek sem javítják ezt az állapotot.

Szakértők azt javasolják, hogy a szobákban alvásnál a 20 °C fokot állítsuk be és a páratartalom se legyen 60%-nál nagyobb.

A háziporatka allergia legjobb kezelése, mint sok más betegségnél mondhatjuk

– a megelőzés, a háziporatkák számának lehető legerőteljesebb csökkentése, mivel ha nincs atka akkor nincs allergizáló ürülék.

A rendszeres takarítás és porszívózás az egyik legeredményesebb módszer az atkák elleni harcban.

A porszívózás azonban csak akkor hatékony igazán, ha porszívónak HEPA szűrője van (HEPA filter nagy hatékonyságú részecskeszűrő”). Erről is írtam már egy blogbejegyzést, hogy mennyire fontos a megfelelő porszívóválasztás.

Mi a legfontosabb tulajdonsága a porszívónak?

  • Női szemmel a színe
  • Férfiaknak a szívóerő
  • Szerintem a porszívó legfontosabb tulajdonsága a szűrőrendszere.

Tehát a porszívózás akkor hatékony igazán, ha a porszívónak ún. HEPA-szűrője van.

Az atkák ugyanis annyira kicsik, hogy a hagyományos porszívó használata során könnyen átjutnak a porzsákon, ezzel is növelve a levegőben lévő allergének számát.

Mit csinálnak a háziasszonyok vasárnap délelőtt főzés közben a legnagyobb jóindulattal?

Porszívóznak, takarítanak és ezzel a szőnyeg mélyén nyugvó allergizáló ürüléket szétfújatják a levegőben.

Tehát jegyezzük meg, a porszívó legfontosabb tulajdonsága a szűrőrendszere.

A HEPA-szűrő 99,97%-os hatékonysággal szűri ki a por részecskéket, egészen 0,3 mikrométeres nagyságig, így csökkenti a porszívózás miatt a levegőben szálló allergének mennyiségét.

Milyen módszereket léteznek még:

Atkaölő szerek

Az atkaölő szerek, az ún. akaricidek hatása átmeneti, néhány hónap alatt az atkák ismét elszaporodnak. Az irtást tehát rendszeresen ismételni kell.

Tudni kell azt is, hogy az akaricidek, amik legtöbbször szerves foszforsav észterek elpusztítják ugyan az atkákat, a pókféléket, kullancsokat, de a már jelenlévő allergénre nem hatnak, tehát az ürülékkel nem tudnak mit kezdeni. (A csersav viszont képes az allergént elroncsolni, bár az atkát nem öli meg.)

Ugye milyen szép, kicsi foszforsav, kicsi csersav a szőnyegre és már tiszta is, mehetnek a gyerekek játszani rajta.