Aki takarít, az egyúttal harcol a por ellen is. Egy takarítástechnológiával foglalkozó szaklap írta, hogy por mindig volt, van, sőt lesz is. Hiába törli le naponta a port, az újra visszaszáll a polcokra. Elárulok Önnek néhány trükköt, hasznos tanácsot, melyek segítségével akár 1 hét után is pormentes lesz a polc!

De előtte néhány kérdés:

Vajon kevés vagy éppen sok vízzel és vegyszerrel érdemes takarítani?
Milyen törlőkendővel portalanítsunk?
Hogyan használjuk ezeket a törlőkendőket?

A BarZak Takarítószolgálat kidolgozott technológiai elve, hogy használjunk minél kevesebb vizet és vegyszert. Ezt szinte minden alkalommal leírom, mert fontos: kevés víz kevés vegyszer! Ez a módszer így rendkívül takarékos, ráadásul még a környezetet is kíméljük. Figyeljünk a víz mennyiségére, valamint a tisztítószer bekeverési arányaira. Csak annyit használjunk, amennyi elő van írva. Súlyos tévedés, hogy ha kétszer annyi szert öntünk a vízbe, akkor kétszer annyira tiszta is lesz a felület. Ez nem igaz.

A portörlés legfontosabb eszköze a mikroszálas törlőkendő. Próbáljuk ki a kereskedelmi forgalomban kapható törlőkendőket! A törlőkendőket egy áruházban megvásároltam, az előző részben már ismertetett színkódoláshoz hűen, maradtam a kék színnél. A megvásárolt kendők egyike mikroszálas, – 300 ft/db – viszont mosógépben 20-30 alkalommal, 60 fokon biztosan mosható. Ez a kendő ugyan ablaktisztító kendő néven „fut”, de ha figyelmesen elolvassuk a címkéjét, akkor láthatjuk, hogy minden sima felületet hatékonyan és csíkmentesen tisztít.

A másik kendő nem mikroszálas, – a fotón az a kendő csíkos – de cserébe olcsóbb, hiszen darabja 32 forintba kerül. A címkén nem olvasható, hogy mosható vagy sem. Ebből következően talán 1-2 mosást átvészel. Különleges nedvszívó képességű és nem bolyhoz, ami bútortörlésnél hasznos. Ez a kendő az általunk használt 4 szín mindegyeikében kapható. Ne féljünk kipróbálni őket.

mikrokendo

Néhány szó a portörlés előkészületéről:

Kis kék vödörben készítsük el a kb. 1 liter vegyszeres vizet és áztassunk bele 8-10 db mikroszálas törlőkendőt. Itt is gyakorlat lesz, hogy mennyi kendőre lesz szükség a lakás portalanítására, így a víz mennyisége egyelőre csak irányadó. Később ugyanerre az internetes oldalra feltöltünk majd egy videót, ahol megmutatjuk, hogy amikor kivesszük a törlőrongyokat, akkor egy csepp folyadék sem marad a vödörben. A vödörről még nem esett szó, de az „Takarítsunk, de okosan!” sorozatunk első részéből már kiderült, hogy azok nem 20 literesek. A törlőkendőknek színe ezúttal is kék legyen, a színkódolásnál már bemutatottak alapján.

A törlőkendőt általában összegyűrve használjuk, így az első törlés után gyakorlatilag az egész kendőnk poros és piszkos lesz. Bárhogy forgatjuk, nincs már tiszta felülete, így persze csak elmaszatoljuk a port a polcokon. Ehelyett, amennyiben nagyobb a kendő, akkor hajtsuk félbe, aztán ismét félbe. Használjuk az egyik oldalt addig, amíg el nem koszolódik, ezután fordítsuk meg és töröljünk a másik, még tiszta oldallal, amikor az is elpiszkolódott, akkor hajtsuk szét és használjuk a még tiszta oldalakat és így tovább. Egy kendővel így sokkal nagyobb felületet tudunk portalanítani, ráadásul rendkívül hatékonnyá válik a takarítás, hiszen nem szétkenjük a port, hanem felszedjük azt. A törlőkendőket jól kicsavarva, nedvesen használjuk. Ha már minden oldala piszkos, akkor vegyünk egy újabbat a beáztatott kendők közül. Az elhasznált törlőkendőt soha ne rakjuk vissza a tiszták közé a vödörbe, tegyük őket egy másik helyre. A piszkos kendőket a munka végeztével kimoshatjuk és legközelebb újra tisztán használhatjuk. A gépi mosásnál mindenképpen alkalmazzunk hidegvizes áztatást is, hogy a por ne “égjen bele a kendőbe”.

Ez az alapvető különbség a takarítószolgálatunk által alkalmazott technológia és az általános gyakorlat között. A háziasszonyok általában úgy takarítanak, hogy vesznek egy kisvödröt, tesznek bele vegyszeres vizet, majd mindig azt az egy kendőt öblítik benne, törölnek, újra a koszos vízben öblítenek, megint törölnek… és ez így megy, amíg készen nem lesznek. Sokan nem tudják, de a tisztítástechnológia óriásit fejlődött az elmúlt pár esztendőben. Önök is engedjék be a változást az otthonaikba! Tartsanak továbbra is velünk, s a 6. rész után egészen más szemmel néznek majd arra a RENDSZERRE, amelyet a BarZak Takarítószolgálat. is magáénak vall.

Mai jó tanácsom tehát következő:

Hajtogatva használják a (színkódolt) mikroszálas törlőkendőket, valamint mindig olvassák el a tisztítószerek használati utasítását!
Következő héten a felmosásról fogok elárulni egy-két érdekes trükköt. Tartson akkor is a BarZak Takarítószolgálattal, amely a por mellett a leplet is lerántja a ragyogó tisztaság érdekében! A munkatársak nevében is köszöni figyelmét, és mindenkinek portalan gondtalanságot kíván: Asztalos Péter.