Az üvegfelületek csíkmentes tisztításának fortélyai

Bejegyezte: 2016-05-14Egyéb

Ezúttal egy vallomással kell kezdenem: mániákusan nézem az üvegfelületeket. Azt vizsgálom, hogy van-e rajta folt, csík, vagy akár egy pötty.

Takarítószolgálatunk munkatársai ezért olyan módszert alkalmaznak, amely csíkmentes csillogást eredményez az üvegen! Hatrészes sorozatunkban – ahol hétről hétre egy-egy praktikába avatom be Önöket – az 5. etapnál tartunk, melynek keretében az ablakmosás lépéseiről osztok meg néhány jó tanácsot.

1.lépés:

Vegyük elő a kék kisvödrünket, amelybe sok vízet és pici tisztítószert teszünk. Egy szivacs segítségével tüntessük el a szennyeződés nagy részét a redőnyről, ablakkeretről, üvegfelületről és természetesen a párkányról is. Így nem fordulhat elő az, hogy a későbbiekben a koszt kenjük innen oda és fordítva. Most még nem a részletekre figyelünk, a feladatot gyors és határozott mozdulatokkal végezzük.

2.lépés:

Itt már az alaposság a lényeg, ekkor már a részletekre figyelünk! A portörléshez hasonlóan előre beáztatott törlőkendőket használunk, melyekkel először a redőnyt, aztán az ablakkeretet, végül a párkányokat töröljük tisztára. Fontos, hogy – csakúgy, mint a portörlés estében, amiről a 2. részben beszéltem – egy kendőt csak addig használunk, amíg van tiszta oldala. Tudjuk, hogy hajtogatással megnyolcszorozhatjuk a törlőkendőnk hatékonyságát. Amikor már bepiszkolódott minden oldal, akkor tegyük félre és vegyük a következő beáztatott, összehajtott kendőt és töröljünk tovább azzal.

3.lépés:

Ebben a fázisban az üvegfelület tisztításán fáradozunk. Ehhez speciális ablakvizezőt, annak hiányában pedig egy nagyobb méretű szivacsot és gumilehúzót használunk. A vizező vagy a szivacs segítségével egy vödörben kicsi víz és a viszonylag sok tisztítószerből kemény habot készítünk. Ez a hab az ablaktisztítás legfontosabb eleme.

eszkozok

Az elkészült habot vigyük fel az üvegfelületre. Amennyiben jól készítjük el a habot, akkor az nem csúszik le az üvegről. Azért kell az üvegfelületen tartani, hogy legyen behatási idő, amíg a szer oldja a szennyeződést.

a-tokeletes-hab-es-a-vizezo

Ezután gumilehúzóval húzzuk le a habot, lehetőség szerint egy folytonos “S” mozdulattal, hiszen akkor nem lesz csíkos a felület.

gumilehuzo

Tudom, hogy vannak jó minőségű pumpás ablaktisztító folyadékok. Sajnos ezeknek már megjelentek az olcsó változataik, melyekkel csak becsaphatnak minket, mert hiába olcsó, ha nem jó. Azért is ajánlom, hogy készítsenek síma mosószeres kemény habot, hiszen kevés anyagi ráfordítással sok ablakot tudunk gyorsan megtakarítani. Nagyon fontos eszköz a gumilehúzó, vagy inkább gumis lehúzó, ez váltja fel az újságpapírt vagy a papírtörlőkendőt. Az újságpapír azért nem tökéletes, mert oldódik a festékanyag, ami az üvegfelületen marad. A papírtörlő pedig a legrosszabb megoldás, mert folyamatosan szöszös lesz a felület, ráadásul gazdaságtalan és nem környezetbarát, hiszen a háziasszonyok jól tudják, hogy alapos ablaktisztítás után félig lesz a szemetes a használt papírokkal. Egy jó gumis lehúzót egyszer kell megvenni és hosszú évekig használható.

4.lépés:

A végső símítás. Ezúttal használjuk szárazon a már sokat emlegetett nem szöszölő, összehajtott törlőkendőt. Ezzel a kendővel itassuk fel az üveg és a keret találkozásánal megmaradt vízes részeket. Persze itt használhatunk bőrből készült kendőt is. A kendőket a használat után a már megtanult módon gyűjtjük és hidegvizes áztatás után mosógépben mossuk, de öblítőszert soha nem használunk.
Tehát a mai jótanácsunk a következő: készítsünk mindig kemény habot!

Tartson jövő héten is a BarZak Takarítószolgálattal, amely a por mellett a leplet is lerántja a ragyogó tisztaság érdekében! A munkatársak nevében is köszöni figyelmét Asztalos Péter ügyvezető.