A padló felmosás technikája

Bejegyezte: 2016-04-30Egyéb

Ha fontos Önnek lakása tisztasága, akkor érdemes tovább olvasnia, hiszen hétről hétre olyan titkokat osztunk meg, amelyek a takarításra szakosodott BarZak Takarítószolgálat működésének legfontosabb alapjai. Ezek a módszerek ugyanis egyszerűen alkalmazhatóak a hétköznapi életben, saját otthonukban is. Ha már ideáig eljutott, akkor javaslom, hogy haladjon is tovább, hiszen a szövegkörnyezetbe helyezett fotóillusztrációnak is kiemelten fontos jelentősége lesz

Az előző részekben foglalkoztunk a higiéniával és a portörléssel. A mai, harmadik részben a padlóra fogunk összpontosítani. Előfordult már, hogy hiába mosta fel a járólapot, az mégis piszkosnak látszott vagy fénytelen, talán csíkos esetleg ragacsos?
Ma abban nyújtok segítséget, hogy hogyan kaphatja vissza a padlója régi fényét.

A legtöbb háztartásban a hagyományos, csavaros felmosó rendszert használják.
Ennek a módszernek 3 fő problémája van, mindegyikre kapnak egy-egy ötletet, hogy miként lehet a hibákat orvosolni.

Valóban tiszta és higiénikus az, ahogy felmosunk?

Éppen ez az első probléma, hogy nem igazán tiszta, semmiképp sem higiénikus. Hiszen amikor használjuk, néhányszor törlünk vele a padlón, majd a piszkos fejet visszatesszük a még tiszta vízbe, amit így azonnal összekoszolunk és ezután ezzel az egyre piszkosabb vízzel mossuk fel az egész házat. Ennek a felmosásnak a lényege, hogy egyenletesen eloszlatjuk a koszt a házban. (Javasolnék az előző részben már bemutatott portörléshez hasonlóan a felmosásnál is alkalmazható technikát. Ebben az esetben is előre beáztatott mopokat vagy felmosókendőket használunk, amiket a koszolódáskor cserélünk. Így higiénikusan tudunk takarítani.)

kep8De ha nem szeretnénk beruházni egy másik rendszerre, akkor a megoldás erre az első problémára az, hogy a legtisztább területről haladjunk a koszosabb felé és használjunk külön vizet és felmosófejet a különböző helyiségekben.

Még egy apró megjegyzés. Vegyünk 3-4 felmosófejet, ha lehet pirosat-sárgát-zöldet-kéket és használjuk ezeket mindig ugyanott: wc-ben, füdőszobában, konyhában, szobákban. És ne felejtsük el, hogy a takarítás végén ezeket a felmosófejeket öblítsük ki alaposan és helyezzük úgy el, esetleg lógassuk fel, hogy meg tudjanak száradni. A másik két gond a rengeteg víz és vegyszer alkalmazása, ami nyilvánvalóan gazdaságtalan és szennyezi a környezetünket.

Sok vizet használ egy felmosáshoz?

Lehetetlenség alaposan kicsavarni a felmosófejet, így rengeteg vizet felhordunk a felületre és az ott is marad a padlón, ami miatt vízkő keletkezik. Ráadásul a vízkőréteg a szennyeződés fölé képződik, így aztán hiába mosunk fel általános vegyszerrel az nem hat, hiszen nem oldja a vízkövet. Gyakorlatilag a tisztítószer el sem jut a piszokig, amit így nem tud eltávolítani. Főleg a fugákban ül meg a koszréteg, s rajta a víz, azaz a vízkő. Emiatt koszos mindenkinek a fugája, s ezért nem tudjuk szépen kitakarítani. Tehát erre a második problémára megoldást jelent, ha először vízkőoldót használunk és utána már a tisztítószerünkkel el tudjuk távolítani a lerakódásokat, akár a fugából is.

Sok vegyszer marad a padlón.

A sok vízzel együtt rengeteg tisztítószer marad a padlón, ami egy idő után fénytelenné, csíkossá esetleg ragadóssá teszi a felületet. Ennek megszüntetésére semmiképp sem egy újabb és újabb vegyszeres felmosás a megoldás, hanem egy sima tisztavizes öblítés. A tiszta vízzel visszaszedjük a padlóra tapadt felesleges tisztítószereket. Hiszen, a padlón maradt vegyszermaradványok jól végzik a munkájukat, azaz folyamatosan kötik magukhoz a koszt, a port, a zsírokat. Gondoljunk csak bele!

Az teljesen természetes, hogy a mosás utolsó fázisa az öblítés, a kézmosás végén is leöblítjük a kezünkről a szappant, a mosogatást is öblítéssel fejezzük be. Miért éppen a felmosásnál hagyjuk ki az öblítést? Ne tegyük. Mossunk fel tiszta vízzel, lehetőség szerint rendszeresen.

Tehát a mai jótanácsom a következő: használjanak több felmosófejet, ha szükséges végezzenek vízkőoldást és időről időre mossanak fel tiszta vízzel, és mindig olvassák el a tisztítószerek használati utasítását!

Következő héten a porszívó választásról és a falporszívózásról fogok elárulni egy-két érdekes trükköt.

A 6. Rész után tervezünk még egy +1. részt kizárólag a facebook-os követőinknek. Ha szeretnék, abban szívesen írok a higiénikus felmosásról, amit moppal vagy törlőkendővel végzünk, vagy a hatékony kárpittisztításról. Írják meg nekünk kommentben, hogy mire lennének kíváncsiak.

Tartsanak jövő héten is a BarZak Takarítószolgálattal, amely a por mellett a leplet is lerántja a ragyogó tisztaság érdekében! A munkatársak nevében is köszöni figyelmét és mindenkinek portalan gondtalanságot kíván Asztalos Péter ügyvezető!

Join the discussion 2 hozzászólás

 • Kecskeméti Jánosné szerint:

  Használjatok ecetet a felmosó vízbe és ha végeztetek mossátok ki gyenge flóraszeptes vízben .ennyi a titok, nem mindenkinek van annyi helye hogy 2-3 vödröt vagy felmosó fejet tároljon
  .

  • Asztalos Péter szerint:

   Kedves Hozzászóló!

   Önnek abban teljesen igaza van, hogy az ecet jó megoldás lehet a felmosáshoz, mint leírtuk, hogy a sok helytelen felmosás miatt kialakult vízkövet savas felmosással lehet oldani, és az így elért koszt már lúgos felmosással tudjuk felszedni a padlóról.

   Annak ellenére azonban, hogy a konyhai ecet az ecetsav hígított változata, és természetesnek gondolt szer, korántsem veszélytelen, hiszen így is egyfajta savról van szó – még ha gyengéről is -, így nem árt betartani néhány szabályt, ha biztonságosan szeretnénk alkalmazni.

   Az ecetnek nem véletlenül van szúrós szaga, maró hatású gőzei azonban nem csupán az orrot ingerlik, de a szemet, a nyálkahártyákat, valamint a tüdőt is. Ha sokat lélegzünk be belőle zárt helyiségben, torokfájás, köhögés, égő érzés, sőt, akár szédülés és légszomj is felléphet, a bőrrel nagyobb mennyiségben érintkezve pedig vörösséget, felmaródást és hólyagok kialakulását is okozhatja.

   Az elmúlt 10 évben a takarítástechnológia rengeteget fejlődött, már nem egyféle savból, hanem savak kombinációjából készítik a savas kémhatású felmosószereket.
   Természetesen abban is igaza lehet, hogy a vödröket, felmosófejeket tárolni kell, de a vödröket lehet egymásba sorolni, de a legfontosabb mondanivalónk az volt, hogy hagyjanak fel a csavaros, koszos vízben öblítős felmosással, és térjenek át egy sokkal hatékonyabb, higiénikusabb takarításra, ami sokkal kevesebb vizet és sokkal kevesebb vegyszert alkalmaz, így a fugáink sem lesznek sokáig vízkövesek.

   Örültem a hozzászólásának, a következő héten a porszívózásról és a porszívóválasztásról lesz szó.
   Amennyiben lesz észrevétele, várom tisztelettel:
   Asztalos Péter